Waarom ging Johannes Keukelaar (12) niet mee?
door Peter de Jonge
Johannes Keukelaar- deel II
Niet alleen in Nederland was de reis van Johannes Keukelaar in 1948 en het weerzien met zijn vader, broers en zusters, groot nieuws.
De inmiddels 68-jarige schoenlapper uit Goes, die op zijn twaalfde zijn hele familie zag vertrekken naar Amerika, bleef alleen achter bij opa en oma.
Toen hij 56 jaar later zijn familie voor het eerst terugzag was The Herald News er als de kippen bij om het relaas op te tekenen. De krant schrijft dat Johannes toen hij alleen achterbleef in Goes de achternaam van zijn grootmoeder Keukelaar aannam. Zijn vader wordt John Cornelius genoemd.
De krant plaatst een familieportret met daarop zittend het Zeeuwse paar en achter hen staand v.l.n.r. broer Edward, zus Mrs. George Borneman, de 88-jarige vader John Cornelius, zus Mrs. Adam (Jennie) Church – die hij nooit eerder had gezien –, broer Peter en zus Mrs Reuben (Catherine) Goodell.
In tegenstelling tot de PZC schrijft The Herald News dat Johannes Keukelaar en zijn vrouw best zouden willen blijven in de Verenigde Staten als al hun kinderen er ook naar toe zouden verhuizen. Ze hebben een dochter en drie zoons, allemaal getrouwd. De krant weet nog te vertellen dat de schoenmakerij van Keukelaar tijdens de Nazi-bezetting niet is verwoest, al is er wel veel in beslag genomen.
Nieuws voor de Amerikanen is ook dat er in Nederland slechts twee ons vlees per persoon per week beschikbaar is. Vele details dus maar opnieuw geen antwoord op de vraag: Waarom emigreerde Johannes Keukelaar niet mee met het gezin. Misschien is er iemand die het antwoord weet. Plaats uw reactie of mail die naar web@zeeuwsweerzien.nl
Lees ook deel I: Echt Zeeuws weerzien na 56 jaar
Lees ook deel III: Het mysterie Johannes Keukelaar (III)
Lees ook deel IV: Het mysterie Keukelaar (IV)
Lees ook deel V: Het mysterie Keukelaar (V)
Lees het artikel in The Herald van 9 juli 1948 over het Goese echtpaar Keukelaar:
Geen reacties