Voetbal vreest voor minder supporters

THEMAKRANT AUTOLOZE ZONDAG (editie 18, SEPTEMBER 2023)
door Peter de Jonge

De zondagsport maakte zich in de aanloop naar de autoloze zondagen zorgen. Er werd een beroep gedaan op het aanpassingsvermogen. Om te voorkomen dat scheidsrechters met het openbaar vervoer niet op tijd ter plekke konden komen, wees de afdeling Zeeland wedstrijden toe aan arbiters die dichtbij woonden.

 

Voor de elftallen zelf was er geen al te groot probleem. Naar verre uitwedstrijden gingen ze sowieso al heel vaak met de bus. De grootste zorgen golden de supporters. Zouden die wel door weer en wind op de fiets of de brommer willen komen? De jaren zeventig werden gekenmerkt door groeiende welvaart en steeds meer mensen kwamen in het bezit van een auto. Ook arbeiders, tot die tijd altijd ondervertegenwoordigd bij de autobezitters, konden zich een automobiel veroorloven. En wat is er fijner dan daarmee naar de match van de favoriete club te tuffen?

Twaalfde man

Wim Bos, de legendarische doelman van VC Vlissingen, uitte in de krant zijn ongerustheid over de steun van de fans tijdens de wedstrijd tegen Helmond. Het ging Vlissingen in die periode iets minder goed af en steun van de ‘twaalfde man’, zoals de aanhang wel werd genoemd, was hard nodig. Vlissingen-bestuurslid Piet van der Eijk echter zag ook kansen. Mensen die normaal een ritje maakten om naar Feijenoord (toen nog met een ij geschreven) in Rotterdam of NAC in Breda te gaan, zouden nu wel eens de weg naar het complex aan de Irislaan kunnen vinden.

Relatief kleine afstanden konden echter wel eens onoverbrugbaar groot worden, vreesde men in minder verstedelijkte gebieden.

HVV’24 uit Hulst moest die zondag tegen Vogelwaarde aantreden. ,,Het is een obstakel voor mensen die enkele kilometers moeten rijden’’, vertelde HVV-clubsecretaris Reyns de PZC. ,,Als er normaal 1000 komen kijken, zullen het er nu 600 of 700 zijn.’’

Spannend

Een woordvoerder van Goes, dat thuis speelde tegen METO, was echter vol vertrouwen. ,,Het wordt een spannende wedstrijd en onze supportersschare is zeer trouw.’’ Mensen van de omliggende dorpen zullen vast nog wel een oud brommertje in de schuur hebben staan, redeneerde hij.

Een blik in de PZC van maandag 5 november leert dat het doemdenken op niets was gestoeld. Over de wedstrijd Vlissingen-Helmond (0-2) schreef de verslaggever: ,,Hoewel op de autoloze zondag nog verrassend veel toeschouwers (naar schatting 1500) waren gekomen, heeft de thuisclub weinig of niets aan ‘klantenbinding’ gedaan.’’ Ook het duel van Goes (3-1 winst tegen METO) werd druk bezocht. ,,Vele toeschouwers lieten blijken dat zij de gang naar het sportpark als een stukje dapper trimmen beschouwden.’’

Politiebegeleiding

En bij HVV’24 in Hulst (1000 bezoekers) hadden ze achteraf misschien wel liever gezien dat er helemaal niemand was gekomen. Scheidsrechter Wim Broekhoven werd na afloop belaagd door supporters van de thuisclub die hem schopten en sloegen, omdat hij twee HVV-doelpunten had afgekeurd en de ontmoeting met Vogelwaarde eindigde in 2-2. De politie moest eraan te pas komen om hem te beschermen. Gelukkig mochten die wel met de auto rijden.

Foto: Het 1e elftal van de VC Vlissingen enkele jaren voor de oliecrisis. Staand vlnr.: Wim Bos, Gillis Sohier, Jo de Waal, trainer Piet van de Munnik, Ad Mabelis, Wim de Waal. Voorste rij vlnr: Kees Stroo, Ko Huser, Jan van Huizen, Leen de Ridder, Rob Moens, John Lilipaly. | Bron: Zeeuws Archief, Fotocollectie Vlissingen, nr 41465

Geen reacties

Geef een reactie