Verdwenen beroepen: de terreinknecht

THEMAKRANT SPORT (editie 22, herfst 2024)

 

door Wim van Gorsel

Binnen elke sportvereniging zijn ze te vinden. Clubhelden. Mannetjes en vrouwtjes die bewust op de achtergrond blijven, maar tegelijkertijd onmisbaar zijn voor de continuïteit van de club. De kaartjesknippers, de kantinehelden, de oud papier-ophalers, de materiaalverzorgers of (jawel) de terreinknechten. Tot deze laatste categorie behoorde Jan Bostelaar sr., die uitstraalde de kwaliteit van de grasmat van de sportvelden aan de Middelburgse Nadorst desnoods met zijn eigen leven te willen verdedigen.

Jan Bostelaar sr. was aanvankelijk stoker bij de Middelburgse lampenvoetenfabriek Vitrite, maar toen er voetbalvelden kwamen bij de Meelfabriek, naast het Kanaal door Walcheren, werd hij daar terreinknecht. Zijn vrouw Mien verdiende een centje bij door vanuit een oude treinwagon allerlei lekkers te verkopen.

Erwtensoep

Na de oorlog kwamen er sportvelden op het Nadorstgebied en werd Jan Bostelaar sr. de terreinknecht van het nieuwe complex. Op dat terrein hadden in de oorlogsjaren Duitse bunkers, een ondergrondse garage, een gaarkeuken, een mitrailleursnest en afweergeschut gestaan. Bostelaars vrouw ging vanuit de kantine op de Nadorst haar hapjes (vooral haar erwtensoep was geliefd) en drankjes serveren.

Bostelaar sr. was eigenlijk een lieve man, maar stond bij het Middelburgse voetbalpubliek bekend als een norse figuur die nooit enige tegenspraak duldde. Meestal stond hij zwijgend naast de kleedkamer, ook toen hij allang met pensioen was. Soms wandelende hij langs het veld, met een paar net opgepompte ballen onder zijn arm en zijn geliefde herdershond naast hem, die later onder het veld begraven zou worden. Legendarisch was vooral zijn vaste zinnetje: ‘Niet op die doelen!’ Het resultaat van die zero-tolerance aanpak mocht er zijn. De velden lagen er onder zijn leiding altijd uitstekend bij.

‘Jan van mien’

Nadat Jan Bostelaar sr. met pensioen ging nam zijn zoon Jan (door zijn vader steevast ‘Jan van mien’ genoemd) het terreinbeheer aan de Nadorst over. Ook hij ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een strenge grasmeester die maar weinig door de vingers zag. En net als zijn vader voerde Jan Bostelaar jr. – onder Middelburg-supporters vanwege zijn harde schoten ook wel bekend als ‘het kanon’ – daarna nog decennia lang de regie over de Nadorstvelden.

Foto: Veel publiek bij de kampioenswedstrijd van Middelburg op sportpark de Nadorst. In twee wedstrijden tegen Quick ’20 uit Oldenzaal bleef de ploeg ongeslagen en werd daardoor Nederlands kampioen bij de zondagamateurs. Links met hoed Jan Bostelaar sr., terreinbeheerder van het sportpark, en vader van het Middelburgs ‘kanon’ Jan Bostelaar. | Foto Jacqueline Midavaine; Bron: Beeldbank Zeeland rem. Nr. 97215

Geen reacties

Geef een reactie