Van Egeraat dé gids voor trips en vakanties

THEMAKRANT VAKANTIE (editie 21, ZOMER 2024)

 

door Albert Kort

Dr. L. (Leo) van Egeraat was voor veel mensen in de jaren zestig een begrip. Zijn populariteit als tv-spreker viel samen met de grote opbloei van het toerisme in ons land. Bij zijn collega’s van de VARA werd hij zelfs dr. V.V.V. van Egeraat genoemd.

Iedere uitzending bereidde hij tot in de kleinte details voor. Gezeten achter een immens bureau prees hij in bloemrijke taal en met behulp van filmpjes en foto’s de mooiste plekjes in binnen- en buitenland aan. Voor de radio hield hij honderden praatjes en hij schreef zo’n zestig reisgidsen over provincies in eigen land en verschillende Europese landen. Dat hij populair was, blijkt uit de soms wel meer dan tweeduizend brieven die hij iedere week ontving.

Koekoeksklok

Zijn mening over bepaalde gebieden of culturen stak hij niet onder stoelen of banken. Zo prees hij de schoonheid van het Zwarte Woud, maar keek neer op de cultuur daar, die volgens hem met de productie van de koekoeksklok zijn hoogtepunt wel had bereikt.

Verder had hij een uitgesproken mening over de moderne jeugdcultuur die volgens hem de rust op het platteland bedreigde. Toen hij bijvoorbeeld een keer op een zondag Goes bezocht, ergerde hij zich groen en geel aan het lawaai van ‘bromnozems’, die daar op de markt rondjes reden, gezeten op hun Puch, Tomos of Kreidler.

Autoriteit

Van Egeraat werd door velen bekritiseerd en vanwege zijn vaak belerende toon en Brabantse tongval bespot. Maar voor het publiek was hij een autoriteit aan wiens oordeel over vakantiebestemmingen niet werd getwijfeld. Mijn vader liep met hem weg. Als we op vakantie gingen, had hij altijd wel één van zijn vele reisgidsjes bij de hand, zelfs al gingen we niet verder dan Zeeuws-Vlaanderen of Zuid-Holland. Ik weet nog goed, dat het 128-pagina’s tellende boekje Het onbekende Nederland – Zeeland / Zuid-Holland / Westelijk Utrecht  jarenlang bij ons in de boekenkast stond.

foto boven: Leo van Egeraat was  een begrip voor reizigers in de jaren zestig. | foto Wiki/Beeld & Geluid

Geen reacties

Geef een reactie