Snel en behendig: Jong Ambon maakt indruk op voetbalvelden
THEMAKRANT SPORT (editie 22, herfst 2024)
door Jan Dirk van Scheyen
Jong Ambon bestaat al 67 jaar. De voetbalclub is tot ver buiten Zeeland geliefd. ,,Tot in Groningen willen ze ons T-shirt.”
Het zal even wennen zijn geweest voor Zeeuwse voetbalteams, toen die in de jaren vijftig kennismaakten met Jong Ambon. De Molukse club liet een voetbalspel zien dat ze in Zeeland nog niet kenden. Ze beschikten over een voortreffelijk balgevoel.
,,We speelden technisch voetbal, met snelle passes, veel korte tikkies en dat werd wel mooi gevonden, zelfs door onze tegenstanders”, herinnert oud-voorzitter Noes Taniwel (57) zich. Samen met huidig voorzitter Melvin Telussa (42) en erelid Jonah Latumeten (52) blikt Noes terug op het ontstaan van Jong Ambon. ,,Ja, we hadden vanaf het begin heel goede spelers”, weet Noes. ,,Die Zeeuwse jongens tegen wie we speelden, voetbalden dikwijls heel erg fysiek. Wij moesten daar snelheid en behendigheid tegenover stellen, want anders werd je overhoop geschopt”, lacht hij.
Familieclub
Jong Ambon, opgericht in 1957, is altijd een echte familieclub geweest. ,,Onze spelers kwamen uit de Molukse wijken van Middelburg, Oost-Souburg en Koudekerke”, vertelt Melvin. ,,Als je maar een beetje kon voetballen, ging je als jongetje naar Jong Ambon. In de club vielen alle verschillen tussen de drie wijken weg. Die onderlinge verbondenheid is tot op de dag van vandaag gebleven. Spelen bij Jong Ambon is een soort van thuiskomen.”
Erelid Jonah Latumeten zegt het zo: ,,Wij zijn kinderen van de club. Soms maak je een uitstapje naar een andere club, of je bent om een andere reden even weg, maar die verbondenheid draag je inderdaad je hele leven bij je. Dat is het mooie aan Jong Ambon.” Jonah vergelijkt de club graag met een familie. ,,We zijn een familie die elkaar al van kinds af aan kent”, zegt hij, ,,en als een familie betreden we ook het veld.”
Kleur
Maar Melvin, Jonah en Noes weten dat het vroeger niet allemaal rozengeur en maneschijn was. De boys maakten al snel kennis met racisme vanwege hun kleur. ,,Als we in de jaren zestig, zeventig of tachtig in Zeeuws-Vlaanderen moesten spelen, wisten we al van tevoren dat we door supporters van onze tegenstander uitgescholden zouden worden”, vertelt Noes. ,,Tegenwoordig heeft iedereen de mond vol van racisme, maar in die dagen was racisme heel ‘normaal’ hoor, daar hebben onze spelers jarenlang mee te maken gehad. In Sint-Jansteen liepen de emoties daardoor een keer zó hoog op dat we onder begeleiding van ons bestuur het veld af moesten…”
Jong Ambon mag zich verheugen in een populariteit en naamsbekendheid die tot ver buiten Zeeland reiken. Dat komt waarschijnlijk ook omdat ze een van de weinige van origine Molukse sportverenigingen zijn die Nederland nog rijk is. ,,Onze T-shirts en andere merchandise zijn gewild tot in Groningen en Waalwijk”, vertelt Melvin.
Trots
Spelers van het eerste uur zoals Jimmy Pentury en Ben de Lima – inmiddels op leeftijd – zijn nog regelmatig in het clubhuis in Middelburg te vinden. Om klusjes te doen en te praten over vroeger. Dan komen er namen voorbij van families als Telussa, Taniwel, Pattiasina, Latumeten en Pentury, die voor altijd met Jong Ambon verbonden zullen blijven. En daar zijn ze bij de club best trots op.
foto: Het elftal van Jong Ambon in 1971. Tweede van rechts vooraan de vorig jaar overleden Paul Telussa, vader van Melvin, die een van de succesvolste trainers is geweest op de Zeeuwse voetbalvelden. | Foto: Beeldbank Zeeuws Archief
Geen reacties