Puzzelprijs mooie toevoeging aan verzameling van ‘de meester op klompen’ uit Brouwershaven
door Margreeth Ernens
‘Meester Henk’ uit Brouwershaven houdt van geschiedenis en dan vooral geschiedenis van mensen en van zijn geboortedorp Kerkwerve. Al ruim 50 jaar bewaart hij foto’s, krantenknipsels, rouwbrieven en allerlei wetenswaardigheden over Kerkwerve en haar inwoners in albums. Het zijn er inmiddels zoveel dat zijn kast te klein wordt.
De hoofdprijs van puzzel 21 van Zeeuws Weerzien – het boek ‘Goed Zeeuws, Goed Bont – een foliant boordevol Zeeuwse tradities’ van Jeanine Dekker van Jan van Broekhoven – is dan ook meer dan welkom bij Henk Kesteloo (67). Het boek werd ter beschikking gesteld door uitgeverij Het Paard van Troje.
Meester Henk staat ook bekend als ‘de meester op klompen’. ,,Ja, ik draag heel graag klompen, al vanaf de kleuterschool.’’ Binnenshuis loopt hij ook klompen, al zijn dat dan pantoffels in klompenvorm.
Opa
Henk is onlangs met pensioen gegaan als basisschoolleerkracht. ,,Eerst werkte ik 34 jaar in Brouwershaven aan de School met de Bijbel, maar die sloot in 2015. De afgelopen 8 jaar werkte ik in Zierikzee als leerkrachtondersteuner en de laatste maanden stond ik voor de klas in groep 3. Dat was heel leuk.’’ Henk vertelt er graag over. ,,Een zo’n klein meisje vroeg me of ik haar opa wilde worden. En een jongetje wilde weten of ik zelf opa ben. Nee dus. Hij vroeg: ‘Waarom heeft u dan het gezicht van een opa?’ Geef daar maar eens een antwoord op.’’
Henks moeder, een krasse dame van 90 uit Kerkwerve, haalt Zeeuws Weerzien op de fiets bij de rijdende bibliotheekbus en neemt dan meteen een exemplaar voor Henk mee. Hij leest er graag in en lost meteen de puzzel op. Sinds hij met pensioen is heeft hij veel tijd voor ‘zijn archief’. ,,Ik heb ook mappen met oudere geschiedenis, maar de laatste 50 jaar hou ik dus álles bij uit Kerkwerve. Lekker knippen en plakken, die albums zitten vol met verborgen schatten. Ik begon er eigenlijk al mee als elfjarige. Toentertijd kwam er nog iemand met een bericht aan de deur als iemand was overleden. Die berichten bewaarde ik en op een dag had m’n moeder die weggegooid. Dat was de enige keer in mijn leven dat ik ruzie met haar had. Sindsdien bewaar ik alles in albums.’’ Henk heeft ook een hele lijst met bijnamen van mensen uit Kerkwerve, ‘want dat was vroeger traditie’.
foto boven: Zeeuws Weerzien-redacteur Margreeth Ernens overhandigt Henk Kesteloo zijn gewonnen boek. | foto Hanneke de Vroe
Geen reacties