Porgy en Bess in Terneuzen

THEMAKRANT FEESTEN EN FESTIJNEN (editie 17, JUNI 2023)

 

door Allie Barth

 

Porgy and Bess in Terneuzen.

Direct na de bevrijding in 1945 brak een periode aan waarin veel Nederlanders uit de band sprongen in een poging alle oorlogsellende van zich af te spoelen. Feest na feest vond plaats, met alle uitwassen van dien. Elke Trees had haar Canadees. Overheid en kerkgenootschappen waarschuwden ernstig tegen de uitspattingen die er overal in het land plaatsvonden.

Op muzikaal gebied kwam het tot een revival van de New Orleans- en Dixieland. Dat was vrolijke dansmuziek. Bekende bands van vlak na de oorlog waren de Dutch Swing College Band, de Dixieland Pipers en de Down Town Jazzband.

Wapens

In Zeeland bleef men niet achter, al werd daar meer de ‘gewone’ populaire muziek gespeeld, waarbij het net als bij de dixieland zo af en toe uit de hand liep. Zo werden er wapens gebruikt tijdens een feest in Slot Ostende in Goes in 1945.

Maar vergis u niet, het Dutch Swing College heeft in de jaren vijftig zeer regelmatig in Zeeland, onder meer in de Goese Prins van Oranje, opgetreden. Het was toen nog geen professionele band.

Voor het voormalige stadhuis van Terneuzen staat een standbeeld van Frank Koulen. | foto’s Willem Staat

In 1944 marcheerde Frank Koulen, een Surinamer, Terneuzen binnen. Hij was muzikant bij de geallieerden en kende vanzelfsprekend de Amerikaanse amusementsmuziek. Hij bleef in Terneuzen hangen,  trouwde er en begon in 1957 een lunchroom. Frank was een groot liefhebber van jazzmuziek, wat in 1969 leidde tot de oprichting van jazzclub Porgy en Bess.

Jazzfestival

In die club werd het jazzfestival van Terneuzen geboren. Club en festival bestaan nog steeds. Maar Koulen bracht voordien al incidenteel jazzmuziek in de stad. Halverwege de jaren zestig organiseerde hij een concert van oud-leden van de Dutch Swing College Band. Met ingang van 1 januari 1960 was dat een beroepsorkest geworden en niet alle toenmalige leden voelden voor een loopbaan als jazzmuzikant.

Koulen zorgde voor een aanplakbiljet, waarop de naam Dutch Swing College Band prominent te lezen was. De grote letters hadden ten doel publiek te trekken. Dat was echter niet naar de zin van de manager van de DSC. Afgelasting van het concert dreigde. Na enig gesteggel besloot Koulen het aanplakbiljet aan te passen en kon het concert doorgaan.

Standbeeld

Maar het publiek was de oud-leden nog helemaal niet vergeten en zo werd dat concert een groot succes. Dat leidde ook nog eens tot de oprichting van de Reunion Jazzband. Frank Koulen overleed in 1985. Maar zijn Porgy en Bess bestaat nog steeds. In 2022 plaatste men een standbeeld van Koulen in Terneuzen. Het naamloze steegje naast Porgy & Bess is omgedoopt tot Frank Koulensteeg.

Geen reacties

Geef een reactie