Met de auto naar Schiphol spannender dan de vliegreis
THEMAKRANT AUTOLOZE ZONDAG (editie 18, SEPTEMBER 2023)
door Peter de Jonge
Gelukkig wordt het groene koffertje de ochtend voor ons gesprek gevonden in de garage. In het koffertje zitten de herinneringen aan een reis naar Rome. Maar hoe kom je op een autoloze zondag van Aardenburg op Schiphol?
Lang voordat de oliecrisis in 1973 losbarstte, kregen de ouders van Jos Lansu voor hun gouden bruiloft van de kinderen een vliegreis naar Rome. De reisbescheiden van de katholieke reisorganisatie Christoffel Reizen zaten in dat groene koffertje. En tekeningen van de 14 kleinkinderen.
Een groepsreis om vol verlangen naar uit te kijken, ook al omdat er audiëntie bij de paus op het programma staat. Alleen: het vliegtuig voor hun eerste luchtreis vertrekt op zondag 9 december vanaf Schiphol. En dat is een autoloze zondag.
Openbaar vervoer
Jos Lansu (88) uit Oost-Souburg had aangeboden om zijn ouders met zijn hemelsblauwe Daf naar Schiphol te brengen. Want het toestel vertrok vroeg en op zondag reizen met openbaar vervoer vanuit het zuidwestelijkste puntje van Nederland en op tijd arriveren op de luchthaven is onmogelijk. ,,De dag tevoren vertrekken en dan in een hotel gaan… daar dacht je in die tijd gewoon niet aan’’, zegt de oud-onderwijzer van de Sint-Jozefschool en later oprichter-directeur van de Francisschool in Vlissingen.
Iedereen dacht mee. ,,Een collega van mijn vader adviseerde ontheffing aan te vragen bij de Rijkshoofdinspecteur voor het verkeer in Zeeland, die kantoor hield in Middelburg. Daar heb ik met al mijn overredingskracht gepleit om een vergunning voor de heen- en terugreis te krijgen.’’ Lachend: ,,Het feit dat het naar Rome en naar de paus was zal ook wel geholpen hebben.’’
Fuik
De avond tevoren was hij al naar Aardenburg gereden. Alleen. Want de ontheffing gold niet voor zijn vrouw Emmy. ’s Morgens ging de reis via Breskens-Vlissingen, de Zeeuwse weg en via west-Brabant richting noorden. ,,Het was onheilspellend rustig op de wegen. Op de Brienenoordbrug was een fuik opgesteld. Drie rijksambtenaren keken naar het Dafje met zo’n blik van: ‘we zullen die oudjes eens van de weg halen.’ Nadat ze alle drie het document hadden bestudeerd mochten we doorrijden.’’
Vertraging
Een week later doemde er een nieuw probleem op. De terugvlucht was drie uur vertraagd en de ontheffing gold maar een beperkte tijd. ,,Een marechaussee leidde me naar het bureau van de overste die een wijziging aanbracht op het formulier en met een stempel bekrachtigde.’’
Het Dafje werd niet meer staande gehouden. Mogelijk reed de geest van de Heilige Vader mee en werd het een gezegende terugreis. Het groene koffertje is als bewijs van deze bewogen reis altijd bewaard gebleven.
foto boven: Met zijn tienen in een Dafje. | fotoarchief Jos Lansu
Geen reacties