Krulbollen: ook in een kleine sport kun je kampioen worden

THEMAKRANT SPORT (editie 22, herfst 2024)

 

door Peter Verdurmen

Is krulbollen een gevaarlijke sport? Nee. Hoewel… Sjaak Ekkebus herinnert zich een voorval dat twijfel doet zaaien. De kracht van deze IJzendijkse krulboller tart de verbeelding. Na een ferm schot richting de staak, een korte houten paal, caramboleerde de krulbol rinkel de kinkel door het raam naar buiten. Zo’n ‘kaasbol’ van meer dan vier kilo wil je niet tegen je knar krijgen.

We zitten rond de tafel met twee Nederlandse kampioenen, Sjaak Ekkebus en Frans Rijckaert. In 1988 wonnen ze samen met de Vlaming Willy Longueville de nationale titelstrijd op de banen van Raak tegen Staak in Oostburg. Die topprestatie herhaalde Sjaak Ekkebus nog twee keer in een ander team, de laatste maal in 1998. Pelotons van Molenzicht uit IJzendijke eindigden bij het NK verschillende keren als tweede en derde. Kortom, mannen om rekening mee te houden op de krulbolbaan.

Bakermat

De kampioensbeker van Sjaak Ekkebus uit 1998. | Foto Peter Verdurmen

Noord-West-Vlaanderen is de bakermat van deze volkssport, met vertakkingen naar Zeeuws-Vlaanderen. Zelfs aan de overzijde van de oceaan wordt het krulbolspel tot op de dag van vandaag beoefend: Vlaamse landverhuizers namen de krulbol mee naar Canada. In november 2012 voegde UNESCO de krulbolsport toe aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Een kroon op het werk van Andy de Schipper en Piet Pielaat van krulbolvereniging Molenzicht en de Schoondijkenaar Mario Wieme, de enige krulboldraaier van Nederland.

De wereldkampioenschappen worden gehouden in Adegem, vlak over de grens. Het winnende krulbolteam poseert na afloop in een regenboogtrui voor de fotografen.
Het was in 1988 geen zinderende finale, herinneren Sjaak Ekkebus en Frans Rijckaert zich. Het ‘thuispeloton’ uit Oostburg verloor kansloos met 9-5.

De winnaars van Molenzicht kregen als nationaal kampioenen een bokaal van de gemeente Oostburg voor de prijzenkast van de vereniging plus een persoonlijke beker, een geste van de VVV Oostburg, promotor van de krulbolsport.

Cafésport

Krulbollen is van oudsher een cafésport, vertelt Frans Rijckaert. In zijn jeugdjaren had vrijwel elk café in West-Zeeuws-Vlaanderen één of meerdere bolbanen buiten. Nu zijn ze op één hand te tellen. Ook de clubs lopen tegen dat gebrek aan animo aan en corona zorgde voor extra ledenverlies. Jeugd zie je nauwelijks nog op de bolbaan. Jammer, vinden Sjaak Ekkebus en Frans Rijckaert. Zelf bollen ze ook niet meer.
Krulbolclub Raak tegen Staak is een jaar of vier geleden gestopt met het organiseren van de Nederlandse kampioenschappen. Na de gouden jaren zeventig en tachtig gaat het ledental van de Oostburgse vereniging gestaag achteruit.
Slechts weinigen kunnen zich Nederlands kampioen noemen. De IJzendijkenaren Sjaak Ekkebus en Frans Rijckaert behoren tot dat selecte gezelschap.

Foto boven: Sjaak Ekkebus (links) en Frans Rijckaert wisten samen met Willy Longueville in 1988 het NK Krulbollen te winnen. | Foto Peter Verdurmen

Geen reacties

Geef een reactie