Hulde aan een serieus stripboek
door Fans van de Velde
In het jaargetijde dat je je bewust wordt hoe guur het buiten kan zijn, stonden we een paar weken geleden met veel mensen op de Vlissingse Oranjedijk, bij Uncle Beach, de geallieerde landingsplaats van waaruit Vlissingen in 1944 is bevrijd. De inrichting van de landtong naast de Oranjemolen is erg mooi geworden en de herdenking is qua structuur en uitvoering van hoge kwaliteit.
De welvaart anno 2023 kwam op de rivier tot uiting door een ware schouw van grote moderne schepen. Tot mijn genoegen waren er wederom veel jongeren, in het publiek maar ook deelnemend aan de plechtigheid. Ze reikten de kransen aan, droegen gedichten voor en noemden de namen plus legeronderdeel op van alle gesneuvelden. Zeer indrukwekkend.
Een paar dagen later ging de Week van het Zeeuwse Boek van start en werden in CineCity meerdere prijzen aan diverse mensen uitgereikt. Hun uitgevers dienen de boeken die het laatste jaar zijn verschenen in en dan gaat de jury aan het werk. Dankzij internet is er ook een publieksprijs. Het Zeeuwse boekenwereldje is gezellig bijeen, de winnaars zijn blij en meestal toch verrast. Bijzonder was de onderscheiding voor het stripboek Zeeland in de Tweede Wereldoorlog en hun makers. Auteur Jan Zwemer laat de geschiedenis herleven door opa en oma Wisse in Zeeuws dialect het verhaal van die vijf jaar te laten vertellen. Illustrator en striptekenaar Danker Jan Oreel heeft weer eens bewezen een topvakman te zijn. Indrukwekkende oorlogsbeelden en vele hoofdrolspelers blijken uitstekend geschikt om in een stripverhaal voor jongeren te worden verwerkt. Fantastisch wat deze mannen hebben gepresteerd. In 47 pagina’s beleef je de oorlog, feitelijk en binnen de familie Wisse erg toegankelijk. Een stripboek over zo’n zwaar onderwerp is voor jongeren echt aantrekkelijk!
Het Bevrijdingsmuseum Zeeland en Uitgeverij Het Paard van Troje hebben het boek uitgegeven.
Striplezer
Geplaatst op 09:24h, 11 decemberIk kende dit boek nog niet, interessant!