Gevaarlijker dan televisie
door Willem Staat
Het gebeurde zo eind jaren tachtig in Nieuw Vossemeer. Daar belandde ik na een lange fietstocht over Tholen. Tijd voor een verfrissend glas bier alvorens ik in Bergen op Zoom op de trein zou stappen richting huis in Middelburg.
Aan de lange toog van het café annex feestzaal waren een mij onbekende man en ik de enige klanten.
Weldra richtte de medebezoeker zich tot mij. Hij woonde aan de Thoolse kant van de brug over de Eendracht. De afgelopen dagen was er nogal wat gebeurd. Op diverse plekken in zijn dorp stonden televisietoestellen langs de straat tijdens de ronde van de vuilnisman. De dominee was de zondag daarvoor fel van leer getrokken tegen gemeenteleden die heimelijk in het bezit waren van de ‘kijkkast van de duivel’, zoals een tv vroeger werd aangeduid in streng protestantse kringen. Dat moest maar eens afgelopen zijn. En zo kwam het dat ook mijn gesprekspartner het gewraakte apparaat had afgedankt. Daar zat hij nu aan de overkant van de Eendracht, grensrivier tussen Rome en Reformatie, van bij te komen achter zijn glas. Hij vroeg wat ik er van vond en keek me daarbij verwachtingsvol aan.
Hoe het gesprek verder verliep ben ik vergeten. Het verbaast me vaak dat wildvreemde mensen je zo maar deelgenoot maken van persoonlijke problemen. Het lucht hen kennelijk op.
Nu kom ik zelf uit de kringen waar televisiebezit zo ongeveer als een hoofdzonde werd gezien. Eens sprak een buisbezitter die door een ouderling werd vermaand, het volgende: ,,ik heb het hele toestel van binnen bekeken, maar de duivel zat er niet in.” Waarop de ouderling antwoordde: ,,Nee, maar hij komt er wel uit.” Het einde van alle tegenspraak.
Intussen heeft internet deze kwestie ingehaald. Want via een klein scherm kun je desgewenst alles zien dat zowel door hemelse als aardse autoriteit is verboden. Dus schreef een dominee: ,,Misschien is het internet zelfs nog wel gevaarlijker dan televisie.”
Anderen noemden het internet ‘een dijkdoorbaak’. En dat is het ook, hoe je het ook bekijkt. Maar verwacht negens in Zeeland bergen mobieltjes tussen het huisvuil. Wie de digitale wereld binnenstapt, komt er nooit meer uit en op den duur zal iedereen internet hebben.
Iedereen? Nee! Een groep dapperen houdt stand en balt samen een vuistje in de Vereniging Zonder Internet.
Foto: Brug tussen Rome en de Reformatie. In de verte wenkt de toren van de katholieke kerk van Nieuw Vossemeer.| foto Willem Staat
Geen reacties