Drie kaatseballen in een net, een letter van banket…
Lezeres Filippien Meijers-Evertsen uit Veere stuurde ons een verhaal over Sinterklaasletters. Want waarom geven we die met Sinterklaas?
Met Sinterklaas worden talloze Nederlanders verrast met een eetbare letter, meestal van chocola. Echt verrast zullen ze niet zijn, want een letter krijgen is al een oude traditie in ons land. Als kind kreeg je al een letter: jouw letter.
Vóór de twintigste eeuw werden ze met de hand gemaakt. In 1893 stond er al een chocoladefabriek in de Korte Delft in Middelburg. Pas in ongeveer 1920 werd het een massaproduct. Verkade bracht ze uit in doosjes. In de roodgekleurde doosjes zaten pure chocoladeletters en in de blauwe letters van melkchocolade. Er zijn grote, kleine en heel kleine lettertjes.
Vaak krijgt men met Sinterklaas een banketletter van werkgevers of goede buren. Zo’n bankletter of boterletter is gemaakt van korstdeeg gevuld met amandelspijs. Er worden ook letters gemaakt met een goedkope vulling van bonenspijs. Tegenwoordig zie je ook deegletters gevuld met gehakt en er zijn ook kaasletters. Heerlijk voor de liefhebbers van hartigheid.
Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van de letter met Sinterklaas. Een ervan is dat de kinderen in de Middeleeuwen het alfabet leerden met behulp van broodletters. Had de leerling de voorbeeldletter onder de knie, dan mocht hij hem opeten.
Een ander verhaal is dat de cadeaus onverpakt werden neergelegd met erop een gebakken brooddeegletter. De brooddeegletter was de eerste letter van de naam van het kind, waardoor hij/zij kon zien welk cadeau voor hem/haar was.
Wat is het verband met het Sinterklaasfeest? Mogelijk een beloning voor goed je best doen, het is tenslotte een groot kinderfeest met zeker vroeger een aai over je bol. Maar soms moest het kind voor straf in de zak…
Laten we toch vooral doorgaan met onze rijke Sinterklaastraditie!
Geen reacties