Zomers in Zeeland

Lezer Eric van Son uit Eindhoven bracht als kind vele vakanties door in Zeeland en daar heeft hij hele goede herinneringen aan. Zeeland heeft dan ook een speciaal plekje in zijn hart.

door Eric van Son

Ik heb iets met Zeeland. Met de zeelucht, ruisende golven en de ongerepte duinen. Dat komt door de fijne herinneringen aan de zomervakanties met ons gezin in de jaren zeventig. Ik was toen tussen de 6 en 12 jaar oud. We zijn er vaak geweest.

De eerste zomers zaten we in een caravan op de camping in Valkenisse. Maar we hadden ook een keer een vakantiehuisje. Daar was een enorme tuin bij met een indianentent. Daarna nog twee keer in Renesse, ook weer in een caravan. De campings waren niet ver van het strand. Eerst de trap op over de duinen, maar dan werd je beloond met het uitzicht op de zee. En dan spelen op het strand en schelpen zoeken. Of zeesterren. Je zag de zeeschepen voorbijkomen op de Westerschelde. We kregen een ijsje of flesje limonade in het strandpaviljoen, of we haalden een zakje friet, die uiteraard veel lekkerder smaakte dan thuis! Er was niet altijd elektriciteit in de caravan. Als het ’s avonds donker werd stak mijn vader de gaslampen aan. In Valkenisse zag je na zonsondergang het licht van de vuurtoren. Dat vond ik heel spannend. Onze jassen waren niet nodig want in mijn herinnering scheen elke dag de zon. Ik was blij met mijn plastic bootje uit de campingwinkel en er was speciale campingboter in een blik.

Uitstapjes

We maakten ook uitstapjes. Naar Middelburg waar een heel mooi stadhuis was en Miniatuur Walcheren, de Zeeuwse versie van Madurodam. Of met de veerboot van Vlissingen naar Breskens, mijn eerste ervaring ‘op zee’. En ik herinner mij nog de enorme tank uit de Tweede Wereldoorlog in Westkapelle. Van Renesse gingen we met de bus naar een dolfijnenshow en die vond ik schitterend! Daar heb ik later nog eens naar gezocht, maar die bleek al jaren weg te zijn. Toen ik een jaar of 9 was kreeg ik een transistorradiootje. In Zeeland kon je Radio Veronica ontvangen, toen nog een zeezender. Ik herken nog altijd de zomerhits uit de jaren 70.

De reis

De reis naar Zeeland was ook vaak een belevenis. Mijn ouders hadden geen auto maar er was altijd wel iemand die voor ons wilde rijden. Ik weet nog dat we opeengepakt zaten in de Ford Cortina van mijn opa. Een oom heeft ons ook een keer gebracht. Hij reed verkeerd en we kwamen in een file. En even later stonden we met een kokende motor langs de weg. In de brandende zon! Een kennis van mijn ouders had een VW bus en een dochter die haar rijbewijs had en graag wilde rijden. De laatste twee vakanties in Renesse heeft zij ons gebracht en weer opgehaald. Als autofanaat vond ik die VW bus geweldig! Daarom mocht ik van mijn ouders voorin zitten. En kon ik meekijken hoe zij de bus bestuurde. Ze reed altijd op haar kleppers, de houten slippers met het rode bandje die in de jaren 70 vaak gedragen werden.

Na 1976 vonden mijn ouders het mooi geweest met de vakanties in Zeeland. Toen werd het Duitsland. En dan komt het moment dat je oud genoeg bent om je eigen keuzes maken. Inmiddels heb ik veel van de wereld gezien. Maar Zeeland is voor mij altijd speciaal gebleven! Mijn vrouw en ik komen met onze honden nog af en toe uitwaaien op het strand in Oostkapelle.

foto boven: Vader van Son met Eric en zijn broertje op het strand van Valkenisse. | foto familiearchief Van Son

Lekker luieren tijdens de vakantie. | foto familiearchief Van Son

Geen reacties

Geef een reactie