Al kort na oorlog begon nieuwe Duitse invasie, nu van toeristen
THEMAKRANT ZEELAND EN ORANJE (editie 20,MAART 2024)
door Jan Dirk van Scheyen
Vakantie in Zeeland. Dan denk je toch al snel ook aan onze oosterburen. Want Zeeland is een geliefde vakantiebestemming voor Duitsers. Vooral inwoners van het aan ons land grenzende Noordrijn-Westfalen trekken in de zomer massaal naar ons gewest om te genieten van zon, zee en strand. En dat begon al relatief snel na de oorlog.
Luttele jaren na de bevrijding werden Duitse toeristen alweer verwelkomd in Zeeland. Aanvankelijk tuften ze soms zelfs op de brommer helemaal vanuit hun thuisland richting Zeeland om er hun vakantie door te brengen.
Zimmer Frei
Wie in de vroege jaren zestig door een Zeeuws kustdorp wandelde, ontwaarde her en der bordjes met de tekst Zimmer Frei of Zimmer mit Frühstück achter de ramen van de woningen. Duitse vakantiegangers konden er een kamer met ontbijt huren terwijl de bed & breakfasts nog uitgevonden moesten worden.
Het gebeurde ook dat in Zeeuwse boerengezinnen in de zomer de kinderen verplicht werden in de schuur te slapen, zodat hun slaapkamers konden worden verhuurd aan Duitse toeristen. Er kon op deze manier een leuk centje worden bijverdiend aan de buitenlandse badgasten.
Achterdochtig
Natuurlijk werden Duitsers soms achterdochtig bekeken. Tot in de jaren negentig vroegen we ons wel eens af wat die oude oosterbuur op het strand in de oorlog had uitgespookt… En dan was er natuurlijk die grap over die Duitse toerist met maar één been. ,,Het andere heeft hij in Stalingrad laten liggen.’’ En laten we niet vergeten dat de verloren WK-finale van 1974 óók ons Zeeuwen nog altijd niet lekker zit. Niet elke Zeeuwse campinghouder nam de moeite om Duitse gasten die in het Duits het woord tot hem richtten in het Duits of Engels te antwoorden. Ze moesten óns maar verstaan…!
Het kan verkeren. Van een invasie van Duitse soldaten naar een invasie van Duitse toeristen. Wie kon dat bevroeden? Net zoals niemand waarschijnlijk had verwacht dat de Volkswagen Kever – eens Hitlers lievelingswagen – na de oorlog zou uitgroeien tot de favoriete auto van de Nederlanders.
Kleinschaligheid
Een Duitse studente onderzocht in 2012 waarom haar landgenoten zo graag naar Zeeland komen. De eerste reden zou de beperkte afstand zijn. Vanuit het zuidwesten van Duitsland is de Zeeuwse kust namelijk dichterbij dan de Duitse kust. En Duitsers zijn dol op het Zeeuwse strand.
Maar de oosterburen waarderen ook de kleinschaligheid en overzichtelijkheid van Zeeland. Strand, winkels en mooie wandelgebieden liggen dicht bij elkaar. Ze prijzen daarnaast de combinatie van rust en levendigheid. En dat een of andere grapjas ooit op de uit de Tweede Wereldoorlog stammende mitrailleurbunker op de Vlissingse Nolledijk met witte verf ZIMMER FREI heeft gekalkt… ach, daar kan vandaag de dag zelfs een Duitser om lachen. Zij het niet bulderend.
foto: Het gezin Minderhoud uit Westkapelle met hun twee zoons gebroederlijk op de kiek met vijf kinderen van Duitse vakantiegangers, circa 1953. | Foto ZB | Beeldbank Zeeland, rec.nr. 57050
Geen reacties