‘Ik moe a zò nôôdig en dan moe’k nog nôôdiger’
THEMAKRANT KLEDERDRACHT (editie 19, DECEMBER 2023)
RUBRIEK DE VRIJWILLIGER
Je hebt van die vrijwilligers die hun hand nergens voor omdraaien. Jan Louwerse (86) uit Middelburg wilde best een leesteam voor Zeeuws Weerzien opzetten, maar Walcheren was al ruim voorzien. ‘Dan doe ik het wel op Schouwen-Duiveland’’, bood hij aan, want daar had hij ook een tijd gewoond.
Nu is hij samen met Coby de Lange de motor achter de bijeenkomsten in de bibliotheek in Zierikzee. Zelf schudt hij trouwens herinningen aan vervlogen tijden moeiteloos uit zijn mouw.
Wat is er zo leuk aan leesteams?
,,Belevenissen van vroeger spreken mensen aan. Voor het leesteam over klederdracht was zelfs een mevrouw uit Oss, die wortels heeft in Zuid-Beveland, samen met haar vriendin naar Zierikzee gekomen. Het leverde leuke gesprekken op.’’
Als onderwijzer (hij stond onder meer voor de klas in Kerkwerve en Gapinge) zette hij zich in voor het behoud van kleine scholen. Waarom?
,,Op een kleine school ken je alle kinderen en je weet alles over hun achtergrond. Kinderen krijgen ook meer aandacht. Hetzelfde geldt voor de leesteams. In een groep van 8 tot 10 mensen komt iedereen aan het woord. In grotere groepen is er altijd wel iemand haantje de voorste en komen sommigen niet aan het woord.’’
Mocht het gesprek stilvallen, dan heeft Jan Louwerse zelf voldoende anekdotes om het geheugen te prikkelen. Voor dit nummer over Zeeland en het Oranjehuis heeft hij een mooi verhaal over de opening van de Oosterscheldekering op 4 oktober 1986.
,,Er werd gevraagd of van onze school op Gapinge twee kinderen in klederdracht koningin Beatrix op het dak van het Topshuis wilden assisteren bij de officiële openingshandeling: het hijsen van de vlag. Dat waren Robin Walraven en Rianne Wondergem. Beneden stonden alle andere schoolkinderen in een lange rij opgesteld: ook allemaal in klederdracht. Het koningshuis had daar speciaal om gevraagd met het oog op de vele hoge buitenlandse gasten, zoals president Mitterand van Frankrijk en koning Boudewijn en koningin Fabiola van België. Na de plechtigheid was er champagne voor de genodigden, maar dat kregen de kinderen natuurlijk niet. Dus vroeg Beatrix aan Rianne of ze ook iets wilde drinken. Die bedankte met de mededeling: ‘Ik moe a zò nôôdig en dan moe’k nog nôôdiger’
Het optreden van Jan Louwerse, die de twee kinderen in Walcherse dracht bijstond op het dak, kreeg voor hem een onverwacht vervolg. Hij verscheen prominent in beeld tijdens het televisiejournaal.
,,Toen ik de zondag daarna in de kerk was, werd ik aangesproken door Leen Joosse, die van de babbelaars en de speculaas. ‘Ik zag gisteren toch zo’n leuke boer in het nieuws, die zou ik wel met z’n foto op een blikje willen hebben’, zei hij. Na de dienst werden spijkers met koppen geslagen. Samen met Maatje Kesteloo, die voor de klederdracht had gezorgd, werd ik gefotografeerd en verschenen we op blikken met speculaas.’’ (PdJ)
Foto: Terwijl Robin Walraven (links voor) en Rianne Wondergem de vlag hijsen kijken Jan Louwerse (rechts), koningin Beatrix en de Belgische koning Boudewijn geïnteresseerd toe. Foto archief Jan Louwerse.
Geen reacties