Tumult in Veere

THEMAKRANT FEESTEN EN FESTIJNEN (editie 17, JUNI 2023)

 

door Dini Helmers

In 1996 bestond de stad Veere 700 jaar. Dat kon natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. De Stichting Veere 700, in januari 1996 opgericht, bedacht tal van activiteiten. De festiviteiten liepen van mei tot en met oktober.

Een daarvan was het volkstoneel ‘Tumult in Veere’. Dit openluchtspel was een bewerking van Han van de Broeke naarn het gelijknamige boek van Wim Abeleven. In het kort gaat het verhaal over de oude beelden van de heren en vrouwen van Borsele die weer tot leven komen, zowel de oude beelden die in de Schotse Huizen staan als de replica’s aan het stadhuis. Zij vinden dat de mensheid in hun tijd gelukkiger leefde dan nu. In het verhaal zijn allerlei toespelingen te vinden op de beide Wereldoorlogen, de atoomboom en nog zo wat zaken.

Amateurs

Hoewel het toneelstuk door professionals geschreven en geregisseerd werd, waren de acteurs inwoners van Veere: amateurs dus. Maar liefst 34 personen hadden een actieve rol. Daarnaast waren er 43 figuranten, van wie 20 schoolkinderen. Een hele troep, die allemaal hun rol goed moesten leren spelen en ook nog eens allemaal gekleed moesten worden in historische kleding.

Ina de Nood en haar man Bram waren van de partij. Ina behoorde tot de groep ‘Belgische madammen’ en Bram was één van de oude beelden: de oude Wolfert van Borselen. Voor beiden een rol waarin niet gesproken werd, maar waarvoor Ina en Bram wel in kostuum gestoken werden.

Zwart, geel, rood

In een brief lezen we dat aan Ina werd gevraagd of zij kleding in de kleuren zwart, geel en rood wilde uitzoeken. De combinatie maakte niet uit. Een hoedje werd op prijs gesteld. Bram werd gekleed in het oude Middeleeuwse kostuum van de heren van Sandenburgh. Het hele gezelschap oefende in de Grote Kerk. Het toneelstuk werd vóór het oude stadhuis van Veere opgevoerd op 26 en 27 juli. Daarvoor was er op 25 juli nog een try-out.

Foto: Scene uit het volkstoneel ‘Tumult in Veere’, een openluchtspel naar het gelijknamige boek van Wim Abeleven. De edelen voor het stadhuis in Veere. | Foto: Maker onbekend

Geen reacties

Geef een reactie