Klomppop: de elpee flopte, maar het festival klopte

THEMAKRANT FEESTEN EN FESTIJNEN (editie 17, JUNI 2023)

 

door Mieke van der Jagt

23 januari 1982. We staan met een man of vier in de ijskoude Zeelandhallen, die toen nog gewoon de veiling waren. Op het kraam staan dozen met zeker 200 langspeelplaten: Klompop ’81. Dat er een p ontbreekt berust op een vergissing. We verkopen er weinig en aan het eind van de dag zeulen we de dozen met platen weer mee. In de tijd erna loopt de plaat nooit echt lekker.

 

Het is nochtans de weerslag van het allereerste Klomppop Festival in de geschiedenis en het heeft heel wat voeten in aarde gehad om hem te maken. Tijdens het festival, toen nog in De Stenge in Heinkenszand, heeft Ron Konings live-opnamen gemaakt. Ad Boonman, vanaf dag één tot heel lang daarna de drijvende kracht achter het festival, heeft tien Zeeuwse bands bij elkaar gezocht: de finefleur van het toenmalige popleven in Zeeland. Ze hebben allemaal een paar nummers gespeeld en René de Dreu heeft zich opgeworpen als producer. Ik vraag me af of er ooit in de geschiedenis van het vinyl zo veel over een plaat is vergaderd.

Schor Records

Er moest natuurlijk geld komen. De Zeeuwse Culturele Raad droeg bij en Kees Petiet van Bar Americain in Middelburg kocht op voorhand een hoop platen. En natuurlijk konden er een heleboel naar iedereen z’n ouders, opa’s, oma’s, tantes en ooms. En hoe moest het label heten? Na diepgaand overleg werd dat Schor Records. Dan was er nog de vraag welk nummer er op de plaat moest. Ze hadden er immers meerdere gespeeld.

Daar kwam bij dat voor de meesten een plaat maken iets geheel nieuws was. Een demo, dat wel, maar alleen Jan Blok had ooit in eigen beheer een LP uitgebracht. What loneliness can do. De bijna dagelijkse goede raad van Jan maakte niet dat het echt opschoot. En wie moest de hoes ontwerpen? Dat kon Lupo uit Zierikzee heel goed, maar die zag zich beperkt door de algemene opvatting dat er van alle bandjes een fotootje op de voorkant moest.

Soepel

De achterkant werd daardoor het mooist. Na veel op en neer rijden met mastertapes en andere  boodschappen, werd de plaat eind oktober overhandigd aan Henk Koch van de Culturele Raad in het bijzijn van veel muzikanten. Zo stroef als de platenverkoop ging, zo soepel werd Klomppop een festival waarmee je rekening houdt. Dit jaar speelde de 40ste editie.

Foto boven: Aanbieding van de elpee Klomppop ‘81. Links met bril Henk Koch van de Zeeuwse Culturele Raad. De plaat wordt aangeboden door een van de initiatiefnemers, René de Dreu. | Foto: Jaap Wolterbeek, ZB Beeldbank Zeeland, recordnummer 119039

2 reacties
  • Petra Bakker
    Geplaatst op 18:05h, 21 augustus Beantwoorden

    In 1995 heb ik eens een dagje meegedaan op Klomppop. Uurtje jassen , uurtje vrij , uurtje muntjes , uurtje vrij , uurtje toegang , uurtje vrij.
    Tijdens Surrender was iedereen al aardig beneveld en stond ik toen bij de broodjes. Broodjes waren 1 munt (of was het een bonnetje?) De meeste mensen wilden broodje ham ….
    De ham was op. Dus zei ik , “dat ik vegetarische ham had , ze noemen het sla ” . 3 sauzen erop. Het liep als warme broodjes.
    Iemand van de organisatie kwam nog even gluren wilde weten , wat ik nou eigenlijk zei. Hij lachte en schudde zijn hoofd en ik ging weer verder.
    Hele leuke dag/avond gehad
    grtz. Petra Bakker

  • W.J. van Dam
    Geplaatst op 17:24h, 21 augustus Beantwoorden

    Hij haalt niet vaak de naald van de platenspeler meer, maar die lp heb ik nog altijd.

Geef een reactie