Streetfood: mosselen op Oosterse wijze

THEMAKRANT FEESTEN EN FESTIJNEN (editie 17, JUNI 2023)

 

door Cas Zwemer

De dagen worden langer, de zon laat zich steeds vaker zien, en het Zeeuwse zwarte goud komt er weer aan: mosselen!

Seizoensrecept van onze kok Cas Zwemer, restaurant Zeeuwse Streken in Middelburg.

De mossel is een geweldig mooi en voedzaam product waarmee ik graag werk. Ons restaurant Zeeuwse Streken in Middelburg heette vroeger niet voor niets het Zeeuws Mosselhuis.

Mosselen groeien op veel plekken, bodem of hangcultuur, maar wilde mosselen die veel voeding hebben gehad, hebben absoluut mijn voorkeur! Helaas zijn ze bijna niet te krijgen, maar we zijn altijd op zoek naar de beste mosselen. Versheid is alles uiteraard.

Nu de zomer er aan komt dit keer een leuk smaakvol gerechtje in streetfoodstyle: gewokte mosselen op Oosterse wijze. Met dit gerechtje heb ik zelf op wat events gestaan als Cuisine Machine.

Mijn recept:

1 kg Zeeuwse Mosselen

1 teen knoflook/ 1 tak verse munt/ 6 takjes koriander/ 1 sjalot/ 1 eetlepel kurkuma/ 1 rode verse peper/ 200 ml kokosmelk

Snij de groente fijn in stukjes van 0,5cm

  • Zet een wokpan op hoog vuur en laat deze heet worden
  • Doe een scheut olie in de wok en zet de kruiden aan tot ze kleuren. Hou een takje koriander achter
  • Gooi de mosselen in de pan en blus ze af met kokosmelk
  • Haal ze van het vuur als ze net openspringen, dan vind ik ze persoonlijk het lekkerste. Als je ze iets gaarder wilt: 1 minuut laten doorstoven met een deksel erop
  • Verdeel de mosselen met een schuimspaan over 2 bakjes, giet er een klein beetje kookvocht over, en sprenkel op het laatst de rest van de koriander erover
  • Tip: bewaar het kookvocht. Dat is een heerlijke basis voor een bouillon!

 

Foto Cas Zwemer

Geen reacties

Geef een reactie