Toevallig op de politiefoto

THEMAKRANT FOTOGRAFIE (editie 15, DECEMBER 2022)

 

door Johanna Brouwer

Er is ingebroken op de boerderij! Als papa die morgen buiten komt met een kruiwagen vol mest, ziet hij het meteen.

De deur van het kippenhok hangt er half uit en er lopen enkele kippen verdwaasd buiten rond. Een blik in het hok maakt duidelijk dat de meeste kippen foetsie zijn. Nu hebben wij bepaald geen legbatterij – in het hok zaten hooguit dertig kippen – maar toch is mama haar bijverdienste kwijt. Een beetje ei doet in 1957 al gauw vijftien cent.

Plaats delict in beeld

We hebben net telefoon en papa belt de politie. In de loop van de ochtend verschijnen de mannen in uniform. Een agent die het proces verbaal opmaakt en een heuse rechercheur met een tas vol spullen én een fototoestel. Hij maakt foto’s van de geforceerde deur en ook van de bandensporen in de berm van de Middelburgse Schroeweg. Voor de volledigheid maakt hij ook nog een afdruk in gips van het spoor.

Uiteraard is het dan tijd voor koffie, want een beetje aanloop is altijd gezellig als je afgelegen woont. De PZEM heeft de boerderij een tijdje eerder aangesloten op het netwerk en dat ga ik de agenten even demonstreren. Ik draai enthousiast aan de knop bij de deur. ,,En we hebben ook een radio, en die kan ik ook aanzetten.’’

Vastgelegd

De mannen kunnen wel wat met zo’n kind en vragen of ik nog meer kan. Natuurlijk kan ik dat. ,,Ik kan ook een brief schrijven aan tante Wanne in de Noord-Oost-Polder.” Dat willen de mannen wel eens zien en de rechercheur kijkt even of zijn rolletje nog niet vol is. Dat is niet het geval en zo word ik op jeugdige leeftijd (ongeveer 3) op de foto gezet door de politie.

Enkele weken later krijgen we de foto’s als prentbriefkaart per post toegestuurd. Het hoeft geen betoog dat er van de kippen nooit meer iets vernomen is, laat staan van de dieven.

Foto: Johanna op de politiefoto (1957)

Geen reacties

Geef een reactie