Winkelen in het Terneuzen van 1965
Themakrant Winkelen (editie 8, december 2020)
door Margreeth Ernens-Abrahamse
Terneuzen telde in 1960 16.373 inwoners, het was dus een kleine stad, maar het had een veelzijdige middenstand. Voor alles kon je terecht in Terneuzen: zo waren er een ziekenhuis, een kantongerecht, scholen, een belastingkantoor, een bioscoop, een zwembad, een mooie watertoren, een eigen gemeentepolitiekorps, noem maar op, de stad had het allemaal.
Het winkelend publiek kon vooral terecht in de smalle Noordstraat, waar tot begin jaren zestig nog auto’s doorheen mochten, hoewel het al wel eenrichtingverkeer was. De straat was geplaveid met blauwe kinderkopjes (ofwel kasseien) en had aan weerszijden een stoepje. Verschillende panden hadden markante trapgeveltjes. Iedere middenstander had eigen ideeën over het aanzien van zijn winkel en dat was goed te zien. In de jaren zestig kwamen de enorme winkelruiten in zwang en een flink aantal zaken liet dan ook de pui verbouwen.
De Terneuzense middenstand leefde grotendeels van de schippers die vanaf de Westerschelde door het kanaal van Terneuzen naar Gent voeren en vice versa. Hun tocht voerde dwars door Terneuzen. Zij moesten vaak lang wachten op goed tij om te schutten en hadden dus tijd om inkopen te doen. Niet alleen parlevinker Pijnen bediende de schippers, er waren heel wat bakkers en slagers en heel veel schoenen- en kledingwinkels, en dat allemaal in de binnenstad. Om een paar slagers te noemen: slager Caljouw in de Dijkstraat, slager Schrijver in de Nieuwstraat, slager Ulijn en slager IJsebaert in de Vlooswijkstraat, slager Van Damme in de Dijkstraat en slagerij De Theye in de Axelsestraat.
De meeste bakkers zaten in de Noordstraat, met uitzondering van Smidt’s Bakkerij, die zat in de Nieuwe Diepstraat. In de Dijkstraat zat melkboer Charel van Wijck. Daar kon je Bonazegeltjes sparen en dieren van de boerderij. Melkboer Ruben deed zijn ronde door de binnenstad met paard en wagen, en later met een elektrisch karretje. Ook de schillenboer kwam langs met paard en wagen. Dat paard wist precies waar hij iets lekkers kreeg, en liep op eigen houtje zijn eigen ronde. Op de hoek van de Dijkstraat-Korte Kerkstraat, recht tegenover de Willibrorduskerk, zat een snoepwinkeltje. De twee bejaarde dames wisten precies dat wij op zaterdagmiddag een dubbeltje mochten versnoepen en drongen net zo lang aan tot het helemaal op was. De stad telde een respectabel aantal hotels zoals Monopole, Centraal, Pays Bas, Rotterdam, Ambassadeur (later De Post) en De Milliano. Ook het aantal café’s was enorm, die werden voornamelijk in stand gehouden door passagierende zeelieden.
Wandeling door de jaren zestig
Stelt u zich voor dat u halverwege de jaren zestig op een zaterdagmiddag door de Noordstraat wandelt, een straat met winkels waartussen ook nog een paar ‘gewone’ panden staan. De middenstanders wonen vrijwel allemaal boven hun zaak. Het is gezellig druk in ‘de stad’ zoals het centrum wordt genoemd. De fanfare- en drumbandvereniging De Vliegende Hollander maakt de wekelijkse paraderonde, voorafgegaan door de majorettes. Halverwege de Noordstraat staat het draaiorgel, dat vrolijke deuntjes speelt. Voor je de Noordstraat binnenkomt, staat het Patronaatsgebouw, waar geregeld films voor de jeugd worden gedraaid. Het doet ook dienst als Concertgebouw. Er naast staat het garagebedrijf van Visser met een benzinepomp, waar iedereen uit de binnenstad gebruik van maakt. Visser begon na de Tweede Wereldoorlog met de import van Amerikaanse auto’s. Later was hij dealer van Vauxhall, Mercedes Benz en enkele andere dure merken. Daartegenover zit Radio De Kock, een zaak in witgoed, lampen, radio’s en tv’s.
Aan het begin van de Noordstraat, (de noordzijde, waar nu C & A gevestigd is) staat de grote muziekhandel van Sonora, waar we onze boeken voor muziekles kopen. Er is veel te zien in deze zaak: er hangen gitaren, violen, blaasinstrumenten en mondharmonica’s, er staan drumstellen en er is een zaaltje waar piano’s en orgels staan. Het is ook dé zaak voor het kopen van LP’s en singeltjes en je kunt er op vrijdag de Top-40-lijst halen. Naast Sonora zit kapper Slot, een echte herenkapper. Tegenover deze zaken is juwelier Wijffels te vinden, met etalages waarin horloges en sieraden liggen te blinken. Wijffels heeft de tand des tijds doorstaan en zit nog steeds op dezelfde plek, Sonora ging in 2018 verder in Hulst.
Landbouwmarkt
In dit rijtje zit ook drankenhandel Jan Kolijn, die vroeger in de Donze Visserstraat zat. Naast kapper Slot is Grandcafé/hotel De Graanbeurs te vinden, een grote zaak die ook uitkomt in de Nieuwstraat. Tot begin jaren zestig is er iedere week een landbouwmarkt in allerlei soorten graan voor de zaak aan de kant van de Nieuwstraat, vandaar ook de naam. Er staan op marktdag ook landbouwmachines in allerlei soorten en formaten opgesteld. Eigenaar Frans van Glansbeek was een markant figuur. ‘Lange Frans’ zoals hij doorgaans werd genoemd, speelde bij evenementen jarenlang de rol van kapitein Willem van der Decken, de Vliegende Hollander. De zaak is er nog steeds.
Op de hoek Noordstraat-Korte Kerkstraat-Nieuwstraat is Wolfert gevestigd, een grote winkel in huishoudelijke artikelen: servies, pannen, potten, trapjes, alles kun je er kopen. Je kunt er ook van alles huren voor grote feesten en partijen. In de Korte Kerkstraat, tegenover Wolfert zit de sigarenwinkel van de Bokser ‘voor al uw rokertjes en rokersbenodigdheden’. Op het eind van die straat staat het witte hotel Monopole, met daarachter de Willibrorduskerk en het klooster.
Kunstgebitten
In de Noordstraat, aan de kant van Wijffels, zit ook meubelzaak Dooms. Halverwege de jaren zestig vestigt Jacques Hermans zich in dit pand, een ‘grote’ zelfbedieningssupermarkt, later omgedoopt tot Prijsslag. Daarnaast, op de hoek, zit bakker De Braal. Aan de overkant van dit smalle straatje is groenteboer Klaassen te vinden, waar we dagelijks onze verse groenten en aardappelen kopen. Desgewenst worden die aardappelen in een apparaat geschild en daarna in partjes gesneden. Vervolgens kom je langs kapper De Feijter, die ook barbier is en waar veel heren zich laten scheren. Je kunt er overigens ook terecht om je kunstgebit te laten repareren en om lekkere luchtjes te kopen. Op nummer 83 zit De Schaar, een winkel in jassen en pakken.
Aan deze kant van de straat zit ook bakker Van Strien, op nummer 79. ’s Morgens vroeg halen we daar vers brood in de bakkerij aan de achterkant op de Smidswal. Ik werkte er na schooltijd jarenlang als afwasser van de bladen waarop het gebak in de winkel werd uitgestald. Naast Van Strien staat de Gereformeerde Kerk, met een piepklein pleintje ervoor, waar we leerden rolschaatsen.
Tegenover Wolfert, op de hoek Noordstraat-Korte Kerkstraat, staat de radiowinkel van De Buck, later Sinke. Wim Sinke werd later fotograaf en deed toen zijn nering in het voormalige Stadhuisje. Halverwege de jaren zestig wordt de radiozaak omgebouwd tot de Kledingbokser, met vriendelijk geprijsde kleding voor het hele gezin. Daarnaast, op nummer 82, is Bloemenhuis Flora te vinden, dat december 1966 verkast naar een groter pand een stukje verderop in de Noordstraat. Naast Bloemenhuis Flora zit de luxe banketbakkerij van De Jonge. Rijnberg’s Handelsbureau is naast De Jonge op nummer 78 gevestigd, een kantoormachine- en kantoormeubelenzaak. De eigenaar placht zich te verplaatsen in een grote lichtblauwe Oldsmobile, een formaat auto waarop de smalle straatjes van de binnenstad nauwelijks zijn berekend. Op nummer 76 zit Verstraeten, een luxe zaak in het topsegment van glaswerk, borden, schalen en kunst.
Spoken in de kelder
Op nummer 74 zit de kachel- en naaimachinewinkel (Husqvarna) van Stoffels-Risseeuw. Zij wonen naast het statige pand, waarin tandarts Fijn van Draat praktijk houdt, compleet met daghitje met keurig wit schortje voor. In dat pand vestigt Bloemenhuis Flora zich in 1966. In de grote tuin achter het pand wordt een kas neergezet, die aansluit op de winkel. Klanten kunnen in deze nieuwigheid langs een keur van planten lopen om te kiezen.
Volgens overleveringen, hoewel daar veel versies van bestaan, zou nummer 72 het geboortehuis van kapitein Willem van der Decken zijn geweest. In de 19e eeuw werd het pand bewoond door officieren van het garnizoen, die beweerden dat het op zolder en in de kelder spookte. Of het om de geest van de Vliegende Hollander ging, vermeldt de historie niet, in de jaren dat wij er woonden, hebben we in elk geval nooit echte spoken gezien.
De muur van Bonte
Naast de Gereformeerde Kerk zit Geschenkenhuis Versloot. De buurman is Jan Bonte, die zijn banketbakkerij heeft omgebouwd tot de eerste snackbar van Terneuzen: er is geen pui en je kunt er in dat overdekte open deel van het pand dag en nacht snacks als kroketjes en frikandellen ‘uit de muur’ trekken.
Even verderop aan deze kant staat apotheek Haman, een prachtige oude apothekerszaak, waarin de apothekers werken aan tafels, afgeschermd door bewerkte glazen, die in een donker houten frame gevat zijn. Deze zaak is later gesloopt voor nieuwbouw van de apotheek. Dat konden we goed volgen, want inmiddels woonden wij daar pal tegenover.
Naast Haman is naaimachinewinkel Bogaert te vinden, die wordt gerund door het echtpaar Van Vliet. Hun buren zijn de dames Leijbaert, die een zaak in luxe snoepgoed als bonbons hebben. Als je vervolgens linksaf gaat, de Havenstraat in, kom je bij de grote speelgoedzaak van Baaima. Wij kinderen staan daar vaak te kijken naar al dat mooie speelgoed. Links op de Markt zien we het Kantongerecht, met daarachter het Petrus Hondiuslyceum.
Naast Flora is op nummer 74 schoenenzaak de Bata gevestigd, daarnaast de Arend van Jan Kemper, een winkel in schoenen, tassen en lederwaren. In het pand van De Bata zat tot voor kort Smits Warenhuis Unic, dat van alles verkocht: van kruidenierswaren tot aan schoolbenodigdheden toe.
Buurtsuper
Op de hoek Havenstraat-Noordstraat is kruidenier Duerinck te vinden. De zaak wordt in die tijd omgebouwd tot een Albert Heijn, een buurtsuper met zelfbediening, een nieuwe rage. Tegenover Albert Heijn staat de Grote Kerk, in die tijd van de Hervormde Gemeente Terneuzen. Ook deze kerk heeft een klein pleintje, maar het is al groter dan dat van de Gereformeerden. Vloerbedekking en gordijnen kun je kopen bij Jurry, pal naast de kerk. Verderop zit kaasboer Fassaert, tegenwoordig Gastrovino Toine Fassaert. Toine heeft indertijd de zaak van zijn ouders overgenomen.
Vervolgens kom je bij Apotheek Klasen, ook een grote zaak en iets moderner van opzet dan de oorspronkelijke apotheek van Haman.
Porgy & Bess
Na het steegje dat leidt naar de Lange Kerkstraat zien we Porgy & Bess, het beroemde jazzcafé van Frank Koulen, ‘de neger’, die daarmee Terneuzen op de internationale muziekkaart zet. Zijn vrouw runt brei- en wolwinkel Van de Bruelle, daar pal tegenover. Het naamloze steegje naast het jazzcafé heet tegenwoordig Frank Koulensteeg.
Nog vóór je bij Van de Bruelle komt is daar boekhandel Van de Sande. Aan de achterkant, aan de Brouwerijstraat, zit boekhandel en drukkerij Van Aken. Deze beide zaken doen hun nering nog steeds vanuit hun oorspronkelijke stek. Ook herenmode Voerman-De Pauw is hier te vinden, ‘voor het costuum dat geen confectie meer is’.
Aan deze kant van de Noordstraat zit vervolgens banketbakkerij en tearoom Kavelaars met daarnaast het Stadhuis, dat tot 1972 in gebruik is. Als er een bruidspaar uit het stadhuis komt, staan de mensen rijen dik om te kijken.
Aan de rechterkant, op de nummers 48-50, zit de schoenenzaak van Wieland. Tegenover het Stadhuis, aan de overkant van de Kersstraat, is de winkel van De Gruyter. De Gruyter heeft, evenals Albert Heijn, een kenmerkende pui, met geglazuurde stenen in de kleuren van de winkelketen. Aan de andere kant van de Noordstraat, tegenover het stadhuis, vinden we respectievelijk de kleine familiesupermarkt VéGé van De Klerk, een winkel in speelgoed en huishoudelijke artikelen, vishandel Neptunus van Van Kolk en een tabakshandel. Daarna kom je bij de grote radio- en televisiezaak van Kramer. Die verkoopt ook wasmachines en koelkasten. Dameskleding Jenny is daar aan de overkant te vinden. Vervolgens zien we op nummer 32 Brillenhuis Meinhardt (voorheen Standaert), waar wij helaas vaste klantjes zijn.
Op nummer 28 zit Harpe-Pieters, een winkel voor baby- en kinderkleding, blouses en beha’s. Het pand loopt door naar de Lange Kerkstraat, waar ze een zaak in visspullen hebben. Naast Harpe is Van der Sloot Schoenen te vinden.
Feest- en Fopartikelen
Aan de overkant, een eindje verderop zit eerst kledingzaak het Bevahuis (‘voor al uw vakkleding’) van Boerbooms, die ook een modezaak in de Kersstraat heeft. Kijk je door de Kersstraat de Markt op, dan valt de winkel in Feest- en Fopartikelen van Van Urk onmiddellijk op. Voor een knallende Oud- en Nieuwviering ga je voor vuurwerk natuurlijk ook naar deze winkel. Van Urk is verder voor veel winkeliers dé etaleur. We kunnen vanaf dit punt ook de molenstomp goed zien.
Daarna komen we langs kledingzaak Van der Meer. Eigenaar Douwe van der Meer zette zich jarenlang in voor het behoud van een deel van oud-Terneuzen. Hij knapte eigenhandig verschillende pandjes op. Vervolgens staat er een groot pand met een trapgevel: Radio Tazelaar, een zaak in lampen, radio’s en tv’s. Hier huurde mijn vader een zwart/wit televisie toen de Apollo 11 op de maan landde. Dat gebeurde ook toen prinses Beatrix met Claus von Amsberg trouwde. Zulke wereldgebeurtenissen moesten we zo live mogelijk meemaken, vond hij.
Vlak daarnaast staat eerst modehuis Van Dixhoorn en daarna babyhuis Casita, een zaak voor (aanstaande) moeders en baby’s. Ook modehuis Bliek en Modes Casteel zijn hier te vinden.
Na schoenenhandel Van der Sloot kun je rechtsaf de Lange Kerkstraat inslaan, waar schoenmaker Riemens en schilder Hangoor hun zaken hebben. Steek je de Lange Kerkstraat over dan kom je bij de Hema, met daarnaast kledingzaak Smollenaers en het Stoffenpaleis.
Lekkere ijsjes
Ook de boekhandel van Ververs is daar gevestigd. Naast Ververs zit fotozaak Elzinga, bekend van de vele statige foto’s van bruidsparen. Daarnaast is Jamin te vinden, waar je heerlijke ijsjes kunt kopen, van die platte stukken vanille-ijs, waaromheen je zelf wafeltjes moet leggen. Iets verderop is de winkel van Foto But (foto-kino-kunsthandel). Er tegenover, op nummer 5 staat Lunchroom Van Assche. Op de bovenverdieping is hun nieuwe restaurant gevestigd, een zaal die ook verhuurd wordt voor vergaderingen en partijen.
We zijn nu aan het eind van de Noordstraat, vlakbij wat nu de Kop van de Noordstraat heet. Op de hoek Noordstraat-Vlooswijkstraat is de grote meubelzaak van Naeye-Verstraten gevestigd. Naast Naye staat in de Vlooswijkstraat loodgietersbedrijf De Mul, dat grote etalage’s heeft met witgoed. Loop je de Vlooswijkstraat in, dan kom je uit bij boekhandel Littooy, op de kop van de Vlooswijkstraat en Nieuwe Diepstraat. Daar zit ook Sporthandel Van der Sneppen. Aan het begin van de Vlooswijkstraat zit kapsalon Sandrini. Om de wandeling door de Noordstraat af te ronden kun je vervolgens neerstrijken bij café De Vriendschap (links) of café La Belle Vue (aan de rechterkant) om op het terras te genieten van het drukke scheepvaartverkeer.
Met dank aan mijn broers Kees en Rienk, die samen met mij in hun geheugen groeven.
Foto boven: De Noordstraat vanaf de zuidzijde gezien.
Wilt u meer verhalen lezen over Zeeuwse steden en dorpen, kijk dan op Staatspareltjes.nl
Wim De Vrieze
Geplaatst op 20:00h, 10 septemberEr is echt niks meer van over gebleven. Zo jammer
Margreeth Ernens
Geplaatst op 14:40h, 20 mei@Ria Schuijt: Ik heb het verhaal gesitueerd halverwege de jaren zestig, dus ná 1961;-) In de tweede helft van de jaren zestig veranderde AH in een zelfbedieningszaak.
Ria Schuijt-Laurens
Geplaatst op 11:58h, 20 meiHet verhaal klopt niet helemaal. Van 1950 t/m 1961 woonde ik op Noordstraat 67, tussen Hamann en Leijbaert. Wij hadden een herenmodezaak en kleermakerij.
Albert Heijn was toen nog geen zelfbedieningszaak, je werd er nog gewoon geholpen door winkelmeisjes.
patrick Pieters
Geplaatst op 23:33h, 22 decemberPrachtig ook met de braderie in de Noordstraat.De bloemen man met paard en wagen,mocht vaak meerijden.In de zomer in De Donzevisserstraat alleen met stoeltjes s’avonds op de stoep.Bij ons friet met stoverij en mayonaise in een koffie filter.Bij Pastor heerlijke Spaanse sate en daar wafel of pannekoeken.Echt een gezellige buurt met de winkel van Jan Kolijn tegen over ons.
Ellen van den Hemel
Geplaatst op 13:24h, 20 augustusWat leuk om dit te lezen ik ben geboren in de Burg.geillstraat en heb al die veranderingen meegemaakt mijn vader had rijschool en later taxibedrijf van den Hemel
Vind het zo jammer dat alles weg is heb zo, n fijne jeugd gehad in het centrum de sfeer dat komt helaas nooit meer terug!
Willem Ketting
Geplaatst op 22:58h, 22 juniDat ik al die verhalen nu pas lees (22/06/23). Gewoond vlak achter Cafe La belle Vue, familie, in dat kleine huisje. oma om de hoek (kanaalzijde) recht tegenover een kapperszaak en een groentenzaak (Vroegop) op de hoek. Verhuisd naar de Zuidlandstraat en als 16-jarige naar Rotterdam (studie). Kleuterschool op de Schoolweg.
Prachtig om al die verhalen te lezen. Ik kende Terneuzen door en door, was altijd onderweg op mijn fietsje. Zag nog de laatste stoomtrein vertrekken. Heerlijke tijd!!
Carla Slot
Geplaatst op 11:16h, 14 aprilOntzettend leuk om te lezen. Als kind kwam ik veel bij mijn opa en oma die schoenmakerij Boes hadden. Mijn andere oma en opa woonden op het Java . Hun oudste zoon was kapper Slot .
In de Vlooswijkstraat had je ook nog bloemist Wil, slagerij van Es, kruidenier de Haas en stomerij de Zon
De Hema was van de fam. Borgstijn
Alex
Geplaatst op 22:08h, 02 aprilVroeger had je een mooie en modieuze winkel waar ze een tv, stereotoren en cassettebandjes verkochten. En nog andere dingen. Zat in de buurt en tegenover sportwinkel Vermeersch en volgens mij naast een sigarenwinkel of naaiwinkel. Weet iemand welke winkel dat was?
yves lucq
Geplaatst op 12:36h, 28 novemberTerneuzen loopt leeg en gaat ten onder, jammer.
Herrebout
Geplaatst op 10:15h, 27 novemberHeel veel herinneringen komen weer boven door je verhaal te lezen
jacqueline Harms van Kerkvoort
Geplaatst op 09:16h, 17 juliJa helaas er is niks meer van over, en we hadden ook nog trouwens een grote babyzaak van Schellinkhout,
En voor Joop Willemsen, ik denk dat je een neef bent van mijn man Freddy en dat ik zelf met jou en je broer Johnny op de kleuterschool heb gezeten, de Heilige Familie school
Joke de Koeijer
Geplaatst op 09:34h, 22 maartLeuk Margreeth. En heel herkenbaar allemaal. Waar blijft de tijd.
Groetjes Joke
Margreeth Ernens
Geplaatst op 09:54h, 12 maartHallo Lydia, ja, dat klopt dat het winkelpand van Baaima in de Havenstraat het woonhuis van Willem van den Decken was. Maar het pand Noordstraat 72 was zijn geboortehuis 😉 En in het rijtje winkels zijn we er ongetwijfeld meer vergeten, altijd leuk als mensen dan een toevoeging geven!
Lydia Jumelet
Geplaatst op 18:14h, 11 maartLeuk om te lezen, Margreeth. Ik mis alleen beddenspeciaalzaak De Ridder in de Noordstraat.
En ik heb altijd begrepen dat kapitein Dekker, De Vliegende Hollander, in het huis woonde waar later speelgoedzaak Baaima zat. Ik heb daar jaren gewerkt op zaterdagen en in vakanties. Op zolder zou de geest van de kapitein nog rondwaren.
Henk Verhage
Geplaatst op 18:59h, 01 oktoberWat een mooi verhaal over het gebied waar ik ben opgegroeid.
Toch wil ik wel een opmerking plaatsen bij de stelling dat de meeste bakkers van de binnenstad in de Noordstraat waren gevestigd. Dat is volgens mij niet helemaal juist.
In de Noordstraat zaten bakker Van Strien en bakker Jan de Braal.
In de Nieuwstraat zaten bakker Verhage (mijn vader) en bakker Leenhouts. In de Dijkstraat zat bakker Van de Velde. In de Donze Visserstraat bakker Meijer en bakker Jansen. In de Nieuwe Diepstraat inderdaad bakker De Smidt. En in de Vlooswijkstraat zaten bakker Van den Hemel en bakker Marius de Braal. Misschien mis ik er nog wel een enkele. Er zaten dus heel veel bakkers in de binnenstad, maar vooral buiten de Noordstraat.
C.Reijngoudt
Geplaatst op 09:35h, 21 augustusWat een gezellige stad was Terneuzen toen. Zo jammer dat er niks meer van over is..
Chris Dingemanse
Geplaatst op 22:50h, 20 augustusNaast Noordstraat 28 ( Harpe-Pieters) was van 1965 tot 1992 een Singer naaimachine en handwerken-wol winkel gevestigd op nr 30. Eigenaren waren mijn vader en moeder: Jasper Dingemanse en Hanny Dingemanse-Visser
Joop willemsen
Geplaatst op 16:14h, 20 augustusWat leuk om al die herinneringen op te halen en complimenten voor het geschreven verhaal erbij.
Door heel vervelende omstandigheden moest ik al op 14 jarige leeftijd Terneuzen verlaten wat inmiddels 50 jaar is geleden, maar nog steeds heb ik dierbare herinneringen aan mijn geboorte stad.
Joop Willemsen
Danny van den Berge
Geplaatst op 16:09h, 13 maartWat een leuk stukje, bij het lezen komt veel boven.
Hotel de Post en Ambassadeur waren beide hotels, mijn vader heeft ze rond ca 1974 samengevoegd.